Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

10 sfaturi pentru alegerea corecta

1. Consultati ofertele cat mai multor administratori autorizati de CSSPP, sau, daca este posibil, consultati chiar toate ofertele.

2. Verificati daca agentii de marketing care va contacteaza sunt avizati de catre CSSPP.

3. Verificati actul unic de aderare si elementele de siguranta ale acestuia, respectiv seria si numarul unic alocat de catre CSSPP si datele de contact ale administratorului.

4. Verificati autorizarea administratorului, a prospectului si a fondului de pensii, respectiv numerele si data deciziilor de autorizare emise de catre CSSPP, trecute pe actul de aderare.

5. Cititi cu atentie prospectele schemelor de pensii prezentate de catre fiecare agent de marketing. Puneti intrebari despre toate acele aspecte pe care considerati ca trebuie sa fie lamurite.

6. Tineti cont de: comisioanele de administrare, politica de investitii a fondului, comisioanele de transfer, modalitatea de informare si raportare catre participant si, nu in ultimul rand, experienta administratorului. Toate aceste elemente se regasesc in prospectul schemei de pensii pe care agentul de marketing este obligat sa il prezinte participantului inaintea semnarii actului de aderare.

7. Atentie la semnarea actului individual de aderare, care este un contract scris incheiat cu administratorul fondului ales si care trebuie semnat si de administrator si de agentul de marketing.

8. Actul individual de aderare se redacteaza in doua exemplare si se semneaza in original. Un exemplar sa se pastreze de catre administrator si unul de catre persoana care a aderat la acel fond. Agentul de marketing va va solicita o copie a actului lor de identitate, cu semnatura olografa.

9. Semnati un singur act individual de aderare. Daca ati semnat mai multe acte de aderare, la finalizarea procesului de aderare initial veti fi inscris in Registrul participantilor ca “invalidat” si veti fi repartizat aleatoriu de catre CNPAS.

10. Alegeti un fond de pensii administrat privat. Daca nu ati ales niciun fond si sunteti obligat de lege sa alegeti, respectiv aveti pana in 35 de ani, veti fi repartizat aleatoriu de catre CNPAS.