Legislatia obliga o parte din cetatenii Romaniei sa participe la un fond de pensii administrat privat. Cine sunt cei care trebuie sa adere?
Conditia obligatorie pentru angajatii care adera la un fond de pensii administrat privat este sa plateasca contributii catre sistemul public de pensii.
Conteaza varsta participantilor
Conform legii 411/2004 (si completarilor ulterioare aduse de legea 23/2007), persoanele pana la 35 de ani care contribuie la sistemul public de pensii sunt obligate sa adere la un fond privat de pensii. Perioada de subscriere este de 4 luni, incepand cu 17 septembrie 2007. Cei care implinesc varsta de 35 de ani anterior sfarsitului acestei perioade au obligatia sa opteze pentru un fond de pensii.
O alta categorie de persoane eligibile pentru o pensie privata obligatorie o reprezinta cei cu varste intre 35 si 45 de ani (impliniti cel tarziu in ultima zi a perioadei de subscriere). Pentru acestia, aderarea la un fond de pensii administrat privat este optionala. Ei pot alege sa participe la un astfel de fond de pensii pana la implinirea varstei limita de 45 de ani, chiar si dupa terminarea campaniei de subscriere pentru pilonul II (septembrie 2007 – ianuarie 2008).
Persoanele peste 45 de ani nu mai pot participa la un fond de pensii obligatorii. Pentru a-si suplimenta veniturile pentru perioada pensionarii, acestia au posibilitatea de a opta pentru o pensie privata facultativa.
Care sunt exceptiile?
Exista si categorii exceptate de la plata contributiilor la sistemul public de pensii: parlamentarii, angajatii MApN, SRI. Nefiind participanti la fondul de pensii de stat, nu isi pot directiona contributii catre un fond de pensii administrat privat.
Pensia privata obligatorie nu o exclude pe cea facultativa. Participantii la un fond de pensii private obligatorii pot contribui si la un fond de pensii facultative.